Pita recept

Egy vasárnap délután is lehet izgalmas, ha a vacsorát együtt készíti el a család. A gyerekek is élvezni fogják a gyros elkészítését.
Ezért is mutatunk be egy olyan pita receptet, amelyet akár otthon is elkészíthet.

Eredeti török pita:

Eredeti török pita hagyományos összetevőkből. Cukor helyett mézet alkalmazunk, így lesz a pita különleges zamatú.

Előkészítési idő: 40 perc
Sütési idő: 3 perc

Hozzávalók:
  • 1/2 kg liszt
  • 3 dl meleg víz
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál méz
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál olaj


Elkészítés:
  • Először az élesztőt, a vizet és a mézet keverjük össze. Alapos keverést igényel, legyen egyöntetű a massza.
  • Ha ezzel megvagyunk, fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet és szép simára, csomómentesre keverjük el, gyúrjunk belőle közepes állagú tésztát. A meggyúrt tésztából formázzunk gombócokat, melyekből pitaformákat nyújtunk. Az ideális, ha kb. fél cm vastagok lesznek.
  • Az elkészült formákat egy kilisztezett deszkán takarjuk le és hagyjuk pihenni 20-30 percet. Ekkor elkezdhetjük a sütőt előmelegíteni 200 fokra.
  • A "pihent" tésztákat a sütőbe rakjuk és maximum 2-3 percig sütjük (ha tovább sütjük, kiszáradhat). Látni fogjuk, hogy a pita szépen "felfújódik", belseje üregessé válik, azaz megkapjuk a szokásos pita formát.
  • A kész piták egyik csücskét levágjuk és ízlés szerint megtölthetjük hússal, zöldségekkel, öntetekkel.


Próbálja ki, biztosan megkedveli! Jó étvágyat kívánunk!

(ez a recept nem egyenlő az általunk nagyüzemileg gyártott pitáéval)