A török konyha

A török konyha kialakulására nagy hatással volt a közel-kelet, illetve az Oszmán-birodalom, s nem meglepő módon a görög szokások is. Ez a multikulturális környezet és az ősi török gasztronómia keveredése, majd a 20. századi nyugati minták hozták létre a ma ismert török konyha sokszínűségét.

Rengeteg zöldségfélét, magvakat, gyümölcsöt fogyasztanak, ünnepekkor pedig asztalra kerül a hús (leginkább bárány). A magyar szokásokhoz hasonlóan rengeteg kenyérfélével kísérik fogásaikat. Az egyik ilyen legismertebb pékáru a pita, melynek több változata is ismeretes. Lehet üreges cipóféle, de lehet akár palacsintára emlékeztető lepény is. Közös mindkettőben, hogy javarészt töltve fogyasztják. Az egyik legismertebb ilyen fogás a gyros.

Húsételeik mellőzik a sertést, mivel az az iszlám által nem engedélyezett, de talán pont a bárányhús miatt olyan különleges a török konyha. A fasírtkedvelők körében elterjedt a falafel, a törökök utcai ételárusító kultúrájának része, melyet humusszal és zöldségekkel is fogyaszthatunk. A döner kebab és annak megújított változata az iskender kebab talán az egyik legismertebb marhahúsból készült ételük. Európa szerte gyorsan felkapott gyorséttermi étellé váltak, hiszen minden olyan ízt tartalmaznak, amelyek jellemzik a török konyha egy lenyomatát.

Édességeik, desszertjeik érdekessége, hogy mézzel és pekmezzel (főtt musttal) ízesítik, bár az utóbbi időben a cukor lassan kiszorítja ezeket a hagyományos török alapanyagokat. Hazánkban talán a baklava a legnépszerűbb, de ismeretes a halva és a lokum is.

Vallási hagyományaik ellenére kedvelik az alkoholos italokat is, melyeket azonban a Ramadan idején tilos fogyasztaniuk. Jellegzetes ánizsos italuk a raki, de a búzából vagy darából erjesztett boza is népszerű. Alkoholmentes italaik közt a vörösrépalé mellett olyan érdekességeket is találhatunk, mint az ayran, mely joghurból készített különlegesség. Mindenképpen érdemes megkóstolni teájukat, a koffein-kedvelőknek pedig a hagyományos török kávét is.